- EYÜP / İSTANBUL - TR
- Çalışma Saatleri : 08:30 - 18:00
Marka, bir şirketin ürün veya hizmetlerini diğer şirketlerin ürün veya hizmetlerinden ayıran bir isim, tasarım, sembol veya diğer özellikleri içerir. Bir marka; bir şirketin adını, logosunu, sloganını ve şirketin ürün veya hizmetlerini tanımlamak ve ayırt etmek için kullanılan diğer unsurları içerebilir. Marka sahibi, bir markayı tescil ettirerek başkalarının marka adını veya logosunu izinsiz kullanmasını engelleyebilir.
Patent, buluş sahibinin, buluş konusu ürünü 3. kişilerin belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etmesini engelleme hakkı olan belgedir. Buluşu yapılan neredeyse her şey patent koruması kapsamına dahildir. Buluşu yapılan bir ürün ya da sistemin bütün hakları patent sahibine ait olur ve ondan izinsiz kullanılamaz. Patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmi bir belge ve unvandır. Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemleri, patent korumasının kapsamındadır.
Faydalı model, sanayi teknolojilerine uygulanabilen buluşların sahiplerine koruma sağlayan sınai mülkiyet hakkıdır. Genellikle küçük ve orta ölçekli sanayi yatırımlarına yönelik olan faydalı model, patente oranla daha ekonomik olup aynı zamanda daha kısa sürede alınabilmekte, buna bağlı olarak da patentin yarısı kadar bir süre boyunca (10 yıl) geçerli olmaktadır.
Endüstriyel tasarım tescili, özel girişimin özgün tasarımı ile geliştirilen her türlü ürünün fikri ve mülki haklarının korunması açısından garanti altına alınması olarak açıklanabilir. Tasarım tescili ile bir marka tarafından geliştirilen ürün, marka adına tescillendiği için, ürünün tescilinin yapıldığı marka değer kazanmış olur.
Patent, faydalı model, marka, coğrafi işaret, endüstriyel tasarım gibi sınai hakların yanı sıra, Entegre Devre Topoğrafyasının hak sahibi adına tescil edilmesi işlemleri de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülmektedir. Entegre devre ile; elektronik bir işlevi veya bunun gibi diğer işlevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış, en az bir aktif elemanı olan ve ara bağlantılarından bir kısmının ya da tümünün bir parça malzeme içerisinde ve/veya üzerinde bir araya getirilmiş ara veya son formdaki bir ürün kastedilmektedir. Entegre Devre Topografyası ile de; entegre devreyi oluşturan tabakaların üç boyutlu dizilimini gösteren, üretim amacıyla hazırlanmış ve herhangi bir formatta sabitlenmiş görüntüler dizisi olup, her görüntü entegre devrenin üretiminin herhangi bir aşamasındaki yüzeyinin tamamının veya bir kısmının görünümü olarak ifade edilmektedir.
Coğrafi işaret, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye’deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işaretidir. Mahreç işareti ve menşe adı olmak üzere iki türü vardır.
Sinai mülkiyet hakları içerisinde yer alan tescil ve patent kavramları birbirinden farklıdır. Tescil, resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme anlamına gelmektedir. Tescil işlemleri bir gayrimenkul, ürün ya da hizmet için kullanılmaktadır. Söz konusu ürün ya da hizmete ait bütün haklar ve kazançlar resmi olarak işlemi gerçekleştiren kişi üzerine geçmektedir. Patent ise buluş belgesi niteliği taşımaktadır. Bir buluşun veya buluşa konu olan ürünün başkaları tarafından üretilmesini, satılmasını ya da kullanılmasını engelleyen bir belgedir. Buluşu gerçekleştiren kişinin alacağı belge, buluş üzerindeki kişiye ait çıkarların üçüncü kişilere karşı korumasını sağlamaktadır. Bu iki kavram arasındaki en önemli fark patentin bir buluş üzerinde, tescilin ise ürün veya hizmet üzerinde gerçekleştirilebilir olmasıdır. Kısacası çok geniş bir kullanım alanına sahip tescil ve patent işlemleri farklı kuruluşların kendilerine has kurallar ile belirledikleri yöntemlere uygun şekilde yapılabilmektedir.