İç ve Dış Akış Analizleri

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?

+90 552 890 1811
info@argematris.com

İç ve Dış Akış Analizleri

Akış problemleri genel olarak iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

İç akış analizleri temel olarak kapalı bir cismin içinden geçen akış olarak tanımlanmaktadır.Dış akış analizleri ise bir tasarımın veya sistemin üzerinden geçen akışın oluşturduğu etkiler incelenmektedir. Bu akış problemleri, akışın rejimine bağlı olarak (laminer veya türbülanslı) en iyi yaklaşımla doğru ve hızlı bir şekilde çözümlenmektedir. Endüstrideki akış problemlerinin büyük bir çoğunluğu türbülanslı akış rejimine sahiptir. Rejimin türbülanslı olduğu durumlarda akışkanın dokunduğu yüzeylere ya çok ince sınır tabakaları oluşturulmakta ya da uygun duvar fonksiyonları seçilerek çözümleme sağlanmaktadır. İç ve dış akış analizleri havacılık, savunma, otomotiv, inşaat, gemi inşa, nükleer ve makine gibi oldukça yaygın bir endüstriyel uygulama alanına sahiptir. Çoğunlukla manifold, egzoz, soğutma, pompa vb. sistemlerde iç akış; rüzgar türbini, uçak, araba gibi tasarımlarda ise dış akış analizleri kullanılmaktadır.

İç Akış Analizi

Vana tasarımları, manifold tasarımları, boru tasarımları, pompa tasarımları, ısı değiştiricileri gibi akışkanın kapalı bir geometri içerisinde hareketini gerçekleştirdiği modellerde; basınç, hız, sıcaklık gibi parametrelerin çözümlemeleri yapılarak tasarımın istenen çalışma şartlarını sağlayıp sağlamadığını kontrol edilebiliriz. Örneğin bir pompanın veriminin hesaplanması akışkanı tahrik etmek için gereken güç miktarı ve pervane verimi gibi konularda yaptığımız analiz çalışmalarıyla sizlere doğru cevapları sunabiliriz. Parametrik çalışmalar ile tasarımın istenen çalışma şartlarını karşılaması için optimum ölçüleri belirleyebiliriz. Laminer ve türbülanslı akış rejimlerinin çözümlemesiyle akışkanın model içerisindeki davranışını inceleyerek girdap bölgelerini tespit edebiliriz.

Dış Akış Analizleri

Dış akış analizleri katı modellerin etrafından geçen akış nedeni ile üzerinde oluşan değişimleri, katı ile temas sonrası akışkanın davranışındaki değişiklikleri incelediğimiz analiz türüdür. Araba aerodinamik analizleri, billboard yüzeyine gelen rüzgâr kuvvetleri, uçak kanatları gibi rüzgâr etkisi ve hızıyla türbülans, kaldırma ve sürüklenme kuvveti hesaplamaları yapılabilmektedir. Katı model etrafındaki akış hareketi modellenerek akışkanın hız, sıcaklık gibi parametreleri tanımlanarak katı ile teması sonrasındaki akışkan ve katı davranışı incelenebilmektedir.