- EYÜP / İSTANBUL - TR
- Çalışma Saatleri : 08:30 - 18:00
Deneysel ve uygulamalı etkinlikler içeren bilim merkezleri, farklı yaş gruplarından ve farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getirmeyi amaçlar. TÜBİTAK, bilim merkezlerinin toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmak için son derece kritik bir rol üstleneceği öngörüsünden yola çıkarak, ülkemizde bilim merkezlerinin kurulmasını ve yıllar içinde sayılarının artırılmasını hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda 4003 Bilim Merkezi ve Atölye Destek Programı başlatılmıştır.
Bu destek kapsamında il belediyelerinin bilim merkezi kurulması projeleri desteklenecektir.
İl Belediyeleri ve Nüfusu 400.000’in Üzerinde Olan İlçe Belediyeleri (TÜBİTAK Başkanı tarafından uygun görülen hallerde, valilik, üniversite gibi kamu kurum/kuruluşlarının da bilim merkezi kurulması projeleri desteklenebilecektir.)
Bu destek kapsamında il belediyeleri ve nüfusu 400.000’in üzerinde olan ilçe belediyelerinin bilim merkezi kurulması projeleri desteklenecektir. TÜBİTAK Başkanı tarafından uygun görülen hallerde, valilik, üniversite gibi kamu kurum/kuruluşlarının da büyük ölçekli bilim merkezi kurulması projeleri desteklenebilecektir.
Bilim merkezlerinin en az kuruluşu kadar emek gerektiren işletilmesi sürecini yürütmek, gerekli tüzel kişiliğe ve yönetim yapısına sahip olmasını sağlamak, gerekli bütçe, fiziksel ortam ve insan kaynağı gereksinimlerini sağlamak açısından yeterince esnek ve dinamik bir yapıya sahip olan; kamu kaynaklarını etkin kullanabilen, bilim merkezinin yer alacağı bölgeye ait altyapı ve ulaşım çalışmalarını en etkili şekilde yürütebilecek olan il belediyeleri ve nüfusu 400.000’in üzerindeki ilçe belediyeleri, bu destek kapsamında Proje Yürütücüsü Kurum olarak uygun görülmüştür.
Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı ile verilecek destek kapsamında Proje Yürütücüsü Kuruma ait/tahsis edilmiş olan alan veya binada kurulması planlanan Bilim Merkezine aşağıda belirtilen konularda destek sağlanacak; konuyla ilgili detaylar ise her bir projenin niteliğine göre ayrıca belirlenerek Proje Sözleşmesi ve eklerinde düzenlenecektir.
Belirtilen maliyet kalemleri dışında kalan, Bilim Merkezi binasının temini, alt yapı giderleri ve benzeri işlere yönelik harcamalar için TÜBİTAK tarafından, ilgili mevzuat gereği, nakdi destek sağlanamamaktadır.
Proje Sözleşmesinin imzalanması ile başlayan ve Bilim Merkezinin faaliyete başlamasına (Bilim Merkezi binasının tamamlanmasının ardından sergilerin montaj ve test çalışmalarının tamamlanıp, Sonuç Raporunun TÜBİTAK tarafından onaylanmasını müteakip Bilim Merkezinin açılmasına) kadar devam eden süreyi ifade eder.
Proje Süresi, Proje Sözleşmesi’nin eki olan Proje Planında belirlenir. Mücbir sebepler veya haklı nedenlerin ortaya çıkması halinde, Proje Planında yapılacak revizyonlarla Proje Süresinde değişiklik yapılabilir. Proje Planında yapılacak revizyonlar dâhil toplam Proje Süresi 6 yılı geçemez. Proje Süresi, Yürütücünün gerekçeli talebi, Müdürlüğün uygun görüşü ve Yönetim Kurulu kararı ile 8 (sekiz) yıla kadar uzatılabilir.
Proje Sözleşmesinin imza tarihi ile Bilim Merkezi binasının sergilerin kurulumuna hazır hale getirilmesi arasında geçen süre, mücbir sebepler veya haklı nedenlerle yapılacak uzatmalar da dâhil olmak üzere 3 yılı geçemez. Bilim Merkezi sergilerinin montajı ancak bina inşa sürecinin tamamlanmasının ardından başlatılabilmektedir. Bu sürenin sona erdiği tarihte Bilim Merkezi binasının sergilerin kurulumuna hazır hale getirilmemesi halinde, durumun niteliğine göre projenin durdurulması veya iptaline ilişkin hükümler uygulanabilir.