1833 – SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?

+90 552 890 1811
info@argematris.com

1833 - SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı

Dünya Bankası desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesine, 450 milyon dolarlık finansman tahsis edilmiştir. Proje kapsamında, TÜBİTAK – TEYDEB 175 milyon dolarlık finansman ile proje süresince sanayinin yeşil dönüşümünü destekleyecektir. 6 yıl sürecek olan Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında TÜBİTAK tarafından farklı türde çağrılar açılacaktır. Bu çağrılardan biri de SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı’dır.

Bu çağrı kapsamında, özel sektör, üniversite ve kamu iş birliğiyle yenilik platformları oluşturularak, ülkemizin yeşil büyümesine katkı sağlayacak katma değeri yüksek ürün veya ürün grubu geliştirilmesi için bir teknoloji ekosistemi olan Sanayiye Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Ağları desteklenecektir. Özel sektör öncülüğünde, üniversite ve kamu iş birliğiyle ihtisaslaşmış bir Ar-Ge ve Yenilik Platformunun oluşturulması, bu platform aracılığıyla Ürünleştirme Yol Haritalarının (ÜYH) oluşturulması ve bu Ürünleştirme Yol Haritaları çerçevesinde yeşil dönüşüme yönelik ürün veya ürün grubu geliştirilmesine yönelik Ürünleştirme Programları (ÜPG) desteklenecektir. Çağrıya platform yapısındaki konsorsiyum başvuruları alınacaktır. Platform yürütücüsü olmak için gerekli koşullar çağrı duyurusunda  belirtilmiştir.

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamındaki Ar-Ge ve Yenilik Konuları  ile uyumlu olan projeler çağrı kapsamındadır. Kapsama aşağıdaki dosya listesinden ulaşabilirsiniz.

Program süresi 36 ay olup, platform başına program önerisi için üst limit 300.000.000 TL’dir. Platformda yer alacak olan özel sektör kuruluşları hibe ve geri ödemeli olarak, üniversiteler ve araştırma kurumları %100 hibe olarak destek alabileceklerdir. Platformda yer alacak kuruluşlar için bütçe üst limiti KOBİ’ler için 15 milyon TL, büyük ölçekli kuruluşlar için 60 milyon TL, üniversiteler ve araştırma kurumları için 10 milyon TL’dir.

Kimler Başvurabilir?

ÜPG kapsamında ÜPYK’nın büyük ölçekli kuruluş veya orta ölçekli kuruluş olması gerekmektedir. ÜPYK’nın Proje Yönetim Metodolojilerine (PM2) ilişkin tecrübe sahibi olması tercih edilir. Aynı zamanda ÜPYK’nın aşağıdaki niteliklerden mutlaka birini sağlaması beklenmektedir:

  • Ar-Ge Merkezi Belgesi olması ve en az 2 TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlamış olması
  • Teknopark şirketi olması ve en az 2 TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlamış olması
  • Uluslararası ortaklı en az 1 projede görev almış olması ve en az 2 TÜBİTAK projesi başarıyla tamamlamış olması
  • 3 TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlamış olması
  • Son 3 yılın herhangi birindeki Ar-Ge harcamasının 15 milyon TL ve üzerinde olması

Yukarıdaki maddelerde belirtilen şartları sağlayamayan ÜPYK adayları için sektörün özel durumu dikkate alınarak yürütücü kuruluş olma yeterliliği ayrıca değerlendirilecektir.

Platform, ÜPYK dışında en az 3 ÜPOK’tan oluşmalıdır. ÜPOK’lar içerisinde aşağıda belirtilen özelliklere sahip en az birer kurum/kuruluş bulunmalıdır. Bu özelliklere sahip ÜPOK’ların olmaması durumunda başvuru kabul edilmeyecektir. Aşağıda belirtilen özelliklerden birden fazlasına sahip olan ortakların kendi tercih ettikleri tek bir özellik dikkate alınacaktır.

  • Ar-Ge Merkezi Belgesi veya Tasarım Merkezi Belgesine sahip Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi
  • Kurum
  • KOBİ ölçeğindeki sermaye şirketi

Bu çağrı kapsamında aşağıdaki özelliklere sahip kurum/kuruluşların platformda yer alması olumlu değerlendirilecektir.

  • Hedef ürün ya da ürün grubunun potansiyel müşterisi ya da kullanıcısı olabilecek kuruluşlar
  • TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı (1004), SAYEM Programı, 1711 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı, 1707 Sipariş Ar-Ge desteği alan kurum/kuruluşlar
  • Teknoloji tabanlı girişimcilere yatırım yapan kuruluşlar
  • TÜBİTAK 1512 BİGG desteği, 1812 desteği veya Teknogirişim desteği alan firmalar
  • Yenilikçi startup/teknogirişim firmaları
  • Pazar payını etkileyecek büyüklükte firma(lar)
  • Yan sanayi temsil gücü olan KOBİ’ler
  • Uluslararası Ar-Ge projesi yapmış/yapmakta olan sermaye şirketleri

Yöntem

Takvim yılı içerisinde iki dönem tanımlanmıştır. Birinci dönem 1 Ocak – 30 Haziran, ikinci dönem 1 Temmuz – 31 Aralık tarih aralıklarını kapsar. Yapılan çalışmalar, öngörülen hedefe göre ilerleme durumu ve giderler, Dönem Raporları ile TÜBİTAK’a sunulur. İlgili dönemlerin ortasında da teknik gelişmeleri takip etmek için ÜPYK tarafından ara izleme raporu alınabilir.

Ürünleştirme Programının son döneminde, Dönem Raporuna ilave olarak Sonuç Raporu ve Ticarileşme Planı da sunulur.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ürünleştirme Programı Başvurusu TÜBİTAK’a PRODİS üzerinden çevrimiçi gönderilir ve aşağıdakileri içerir:

  1. Ürünleştirme Programı Önerisi
  2. Ekonomik Fizibilite Raporu (Başvuru ekidir)
  3. İş birliği Sözleşmesi (Başvuru ekidir. TÜBİTAK tarafından belirlenen formata uygun hazırlanarak tüm ortaklar tarafından imzalanmalıdır, başvuru ekinde imzalı olması zorunlu değildir. Kabul edilen programlar için sözleşme aşamasında TÜBİTAK tarafından elektronik imzaya açılarak tüm ortaklar tarafından imzalanmalıdır. Program destek süresinde ihtiyaç duyulması halinde TÜBİTAK onayı ile güncellenebilir.)
  4. Fikri Sınai Mülkiyet Hakları (FSMH) Sözleşmesi (Başvuru ekidir, tüm ortaklar tarafından imzalanmalıdır, başvuru ekinde imzalı olması zorunlu değildir. Kabul edilen programlar için sözleşme aşamasında TÜBİTAK tarafından elektronik imzaya açılarak tüm ortaklar tarafından imzalanmalıdır. Program destek süresinde ihtiyaç duyulması halinde TÜBİTAK onayı ile güncellenebilir.)
  5. Çevresel ve Sosyal Etki Beyan Formu (Başvuru ekidir)
  6. Ürünleştirme Projesi Detay Dokümanı (Ürünleştirme Programı Önerisi B.1 İş Planı Bölümü’nde yüklenir)
  7. Ürünleştirme Yol Haritası Yönetimi Projesi Formu (Ürünleştirme Programı Önerisi B.1 İş Planı Bölümü’nde yüklenir)
  8. Her bir kuruluş için talep edilen bütçenin büyük ölçekli kuruluşlar için %35’i, KOBİ’ler için %40’ı, deprem bölgesindeki KOBİ’ler için %45’i oranında Teminat sözleşme aşamasında iletilecektir. Başvuru aşamasında ise Banka Referans Mektubu sunulmalıdır.
  9. Yürütücü ve Ortak Kuruluşların ortaklık yapısını gösterir belge (Ürünleştirme Programı Önerisi A.2 bölümünde alınır.)
  10. Spin-off firmaları için kanıtlayıcı belgeler
  11. Ar-Ge harcamalarının yer aldığı Tam Tasdik Raporunun ilgili kısmı veya tam tasdik raporunun olmaması durumunda Ar-Ge harcamalarının yer aldığı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir onaylı Ar-Ge Harcamaları Tespit Raporu