- Çalışma Saatleri : 08:30 - 18:00
Entegre Devre Topografyalarının Tescili Hizmetleri
Patent, faydalı model, marka, coğrafi işaret, endüstriyel tasarım gibi sınai hakların yanı sıra, Entegre Devre Topoğrafyasının sahibi adına tescil edilmesi işlemleri de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülmektedir. Entegre Devre ile; elektronik bir işlevi veya bunun gibi diğer işlevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış, en az bir aktif elemanı olan ve ara bağlantılarından bir kısmının ya da tümünün bir parça malzeme içerisinde ve/veya üzerinde bir araya getirilmiş ara veya son formdaki bir ürün kastedilmektedir.
Entegre Devre Topoğrafyası ile de; entegre Devreyi oluşturan tabakaların üç boyutlu dizilimini gösteren, üretim amacıyla hazırlanmış ve herhangi bir formatta sabitlenmiş görüntüler dizisi olup, her görüntü entegre Devrenin üretiminin herhangi bir aşamasındaki yüzeyinin tamamının veya bir kısmının görünümü olarak ifade edilmektedir.
Firmamızın bu alandaki vermiş olduğu hizmetler aşağıda listelenmiştir.
- Yurtiçi / Yurtdışı Entegre Devre Topoğrafyası Başvuruları
- Başvurudan Tescile Tüm Sürecin Takibi
- Ret Kararlarına Karşı Savunma Hazırlama
- Entegre Devre Topoğrafyası İhlal Analizleri
- Enstitü Kararlarına İtiraz Dosyası Hazırlanması
- Entegre Devre Topografyası Tescil Belgesi Düzenlenmesi
- Unvan Değişikliği Kaydı
- Nev’i Değişikliği Kaydı
- Devir İşlemi kaydı
- Birleşme İşlemi Kaydı
- Veraset ve İntikal İşlemi kaydı
- Lisans İşlemi Kaydı
- Rehin İşlemi Kaydı
- Suret Düzenleme İşlemi
- Aylık Entegre Devre Topoğrafyası Tescillerini Periyodik Olarak İzleme
- Benzer Entegre Devre Topoğrafyası Tesciline İtiraz Edilmesi
Entegre Devre Topografyaları Nedir? Neleri Kapsamaktadır?
1- Çip: 20. yüzyılın üçüncü çeyreğinden itibaren endüstriye ve günlük yaşama “çip”, “silikon çip”, “silikon vadisi” gibi sözcükler girmiştir. Bu sözcük basit bir anlatımla, silikon diye adlandırılan yarı iletken materyallerin diziliminden oluşan mikroskobik bir parçacığın içerdiği, sıra dışı genişlikte bir bilgi ve görüntü belleğini ifade etmektedir. İlk çipler 1950’li yıllarda geliştirilmiş, bilgisayar dahil bir çok elektronik alette kullanılmıştır. Bugün ise endüstrinin temelini oluşturmaktadır.
2-Entegre Devre: Çip, içine (üzerine) elektronik işlevi bulunan entegre devreler konulmak suretiyle bir bilgi, veri, görüntü deposu, yani bellek haline gelmektedir. Entegre devreler birbirine bağlı transistörleren ve diğer parça öğelerden oluşmakta, analog, dijital ve karma alt türlerine ayrılmaktadır. Entegre devre fikri mülkiyet hukuku anlamında ve bu hukukun konularından birini oluşturan bir üründür. Söz konusu ürün, bir açıdan buluş bir buluş, başka açıdan bir tasarım sonucu ortaya çıkan fikri ve yaratıcı çaba sonucu oluşturulan soyut bir üründür. Her fikri çabanın, çalışmanın ve yaratıcı faaliyetin sonucu ürün gibi hukuken korunması, tasarlayana / bulana inhisari (tekel) haklar sağlaması gereken bir üründür. Entegre Devre Topografyalarının Korunması Hakkında Kanun “tasarım” yaklaşımını benimsemiştir. EDTK entegre devreyi “elektronik bir işevi veya bunun gibi diğer işlevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış ürün” olarak tanımlayarak tasarım yaklaşımını vurgulamıştır.
3-Topografya: Bir çip bir çok entegre devreyi birlikte, tasarıma uygun bir şekilde birbirine bağlanmış olarak ve birbiri üzerine gelen tabakalar (katmanlar) olarak içerir. Bellek, yani depolama ve işleme tabi tutma yeteneği devreler ve katmanlar çoğaldıkça artar. Tabakalar ile çip üç boyutlu bir ürün haline gelir. Üç boyutlu, birbirine bağlanmış tabakalar halindeki bu çip üzerindeki -üretime müsait- düzene topografya denilir. EDTK’nın 2/b maddesi entegre devre topografyasını “Entegre devreyi oluşturan tabakaların üç boyutlu dizilimini gösteren, üretim amacıyla hazırlanmış ve herhangi bir formatta sabitlenmiş görüntüler dizisi olup, her görüntü entegre devrenin üretiminin herhangi bir aşamasındaki yüzeyinin tamamının veya bir kısmının görünümü” şeklinde tanımlamıştır.
Koruma Kapsamındaki Entegre Devre Topoğrafyaları Nelerdir?
Orijinal niteliğe sahip Entegre Devre Topoğrafyaları, Kanun ve Yönetmelikte belirtilen şartların yerine getirilmesi ve Tebliğde belirtilen ücretin ödenmesi kaydıyla, tescil belgesi verilerek korunur. Koruma; Entegre Devre Topoğrafyasının dayandığı içerik, işlem süreci, sistem, teknik veya Topoğrafyanın kendisi dışında Topoğrafyada sabitlenmiş bilgiye uygulanmamaktadır. Bu korumadan yararlanma, yapısında koruma altına alınmış bir Entegre Devre Topoğrafyası bulunduran entegre Devrenin, herhangi bir üründe kullanılıp kullanılmamasına bağlı değildir.
Entegre Devre Topoğrafyasının, tasarlayıcısının kendi fikrî çabası sonucu ortaya çıkmış olması ve tasarlama sırasında Entegre Devre üreticileri ve Entegre Devre Topoğrafyası tasarlayıcıları arasında bilinmiyorsa orijinal sayılmaktadır.
Bilinen elemanların ve ara bağlantıların düzenlenmesinden oluşan bir Entegre Devre Topoğrafyası, bütün olarak ele alındığında, bir araya getirilmiş şekli bakımından orijinallik şartını taşıyorsa Entegre Devre Topoğrafyası korumasından yararlanmaktadır.
Koruma Dışı Haller Nelerdir?
Entegre devre topoğrafyasının dayandığı,
- İçerik
- Proses
- Sistem
- Teknikler
- Yarı iletken üründe saklanan bilgi koruma dışındadır.
Bu gibi konular için yazılım algoritma tescili telif hakkı gibi farklı yöntemler ile korunma kapsamına alınmaktadır.
Kimler Entegre Devre Topografya Korumasından Yararlanabilir?
Koruma hakkı, entegre devre topoğrafyasının tasarlayıcısına veya entegre devre topoğrafyasının tasarlayıcısının hukuki haleflerine aittir.
- TC vatandaşları
- TC sınırları içinde ikametgahı olanlar
- TC sınırları içinde gerçek ve etkin ticari faaliyeti olanlar
- Uluslararası anlaşmalar gereğince başvuru hakkı olanlar
- Karşılıklılık ilkesi gereğince başvuru hakkı olanlar
Tescil ile Sağlanan Haklar ve Koruma Süresi
Entegre Devre Topoğrafyasını koruma hakkı, tasarlayıcısına veya onun hukukî haleflerine aittir. Entegre Devre Topoğrafyasının birden çok kişi tarafından tasarlandığı durumlarda ise aralarında aksine bir sözleşme yoksa, koruma hakkı bu kişiler tarafından müştereken kullanılmaktadır.
Bir Entegre Devre Topoğrafyası hak sahibi, izni dışında yapılan aşağıdaki fiilleri önleme yetkisine sahiptir:
a) Orijinal olma şartlarını haiz bulunmayan parçaların çoğaltılması hariç olmak üzere, koruma altındaki Entegre Devre Topoğrafyasının bütününün veya bir kısmının, bir Entegre Devre içine alınması ya da bunun dışında herhangi bir şekilde çoğaltılması.
b) Korunan bir Entegre Devre Topoğrafyasının, korunan Entegre Devre Topoğrafyasını içeren bir entegre devrenin ya da yasal olmayan bir biçimde çoğaltılmış Entegre Devre Topoğrafyasını içeren ürünün ithali, satışı veya ticarî amaçlı dağıtılmasını önlemektedir.
Tescil tarafından sağlanan haklar tescil sahibi için 10 yıl boyunca geçerli olmaktadır. Gizlilik gerektiren haller olmadığı durumlarda tescil edilen topografya ticari amaçlar ile kullanılmadığında ve tasarlama tarihi başlangıç kabul edilmek üzere 15 yıl boyunca tescil için başvurulmazsa söz konusu topografya için koruma hakkı talebi geçersiz sayılmaktadır. Koruma süreci topografyanın hak sahibinin bizzat ya da izin verdiği üçüncü bir kişi tarafından yurt içi ya da yurt dışında ticari olarak ilk kez piyasaya sürüldüğü tarih başlangıç olarak kabul edilerek 2 yıl içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Eğer başvuru tarihinde henüz entegre devre ticari olarak piyasaya sürülmediği takdirde koruma süreci başvurunun yapıldığı tarih ile başlamaktadır. Bu tescil sonucunda orijinal olma şartlarını karşılamayan parçalar hariç tutularak tescil ile koruma altına alınmış olan topografyanın tamamının ya da bir kısmının bir bölümünün başka bir entegre devreye dahil edilmesi ya da çoğaltılması durumlarında veya tescile sahip olan topografyanın, bu topografya kullanılarak oluşturulan devrenin ya da kanunlara aykırı bir şekilde çoğaltılan entegre devre topografyasını içeren ürünlerin ithal edilmesi, satılması veya ticari amaçlarla dağıtılması durumlarında tescil edilen entegre devre topografyasının hak sahibi bu fiilleri önleme yetkisine sahip olmaktadır.
Entegre Devre Topografyasının Başvuru Usulü ve Şartları Nelerdir?
Tarafımızdan düzenlenecek başvuru forma ve ek belgelerle TPE yazılı olarak başvurulabilir. Dilekçe Ekinde Entegre Devrenin yerine getirdiği elektronik işlevleri tanımlayan bilgileri içeren entegre devre topografyasının kopya veya net çizimleri, Entegre devre topografyasının ne işe yaradığı hakkında özet bilgi, başvuru ücreti ödeme dekontu, vekaletname (noterden çıkarılması zorunlu değildir.), tüzel kişi tarafından yapılan başvurularda imza sirküleri, şahıslar tarafından yapılan başvurularda kimlik fotokopisi olması gerekir.
Entegre Devre Topografyasının Başvuru Sonrası İşlemler Nelerdir?
Türk Patent Enstitüsüne yapılan bir entegre devre topografyası alındıktan sonra, öncelikle başvurunun kesinleşmesi için gerekli evraklara sahip olup, olmadığı kontrol edilir.Bu evraklar tamam ise, başvuru tarihi kesinleşir ve başvuru Entegre Devre Topografyalarının Korunması Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmelik Hükümlerine uygun olarak şekli incelemeye tabi tutulur.Başvuruda şekli eksiklikler tespit edildiği takdirde, başvuru sahibinden bildirim tarihinden itibaren 2 ay içinde bu eksiklikleri gidermesi istenir.Tespit edilen eksiklikler süresi içinde giderildiği takdirde başvuru tarihi değiştirilmeden başvuru ile ilgili işlemlere devam edilir. Ancak, bu eksiklikler iki ay içinde giderilmezse başvuru yapılmamış sayılır.
Başvuru tarihinin kesinleşmesi ve varsa şekli eksikliklerin giderilmesi ile de Enstitü entegre devre topografyası başvurusunu Sicile kaydederek, başvurunun yayınını yapar.
Başvuru şartları eksiksiz şekilde yerine getirilen entegre devre topografya başvurusu, başvuru formunda belirtilen bilgilerin doğruluğu, başvuru yapanın başvuru yapma hakkına sahip olup olmadığı, entegre devre topografyasının orijinal olup olmadığı hususları incelenmeksizin Enstitü tarafından sicile kaydedilecektir. Sicile kaydı yapılmış entegre devre topografyası Bültende yayımlanır ve Enstitüce düzenlenen tescil belgesi tarafımıza gönderilmesine binaen başvuru hakkı sahibine iletilir.
Tüm bu süreçler için uzman ekibimizle siz değerli müşterilerimize mükemmel hizmet deneyimi sunmaktayız.