- Çalışma Saatleri : 08:30 - 18:00
Patent Araştırması, Tescili ve İzleme Hizmetleri
Post-it ve kola kutusundaki açma halkası gibi gündelik hayatta karşımıza çıkan birçok yenilik ve geliştirmenin patentle koruma altına alınarak, buluş sahiplerine milyonlarca dolar ($) kazandırdığını biliyor muydunuz?
Araştırma geliştirme faaliyetleriniz sırasında bulduğunuz yenilikler, ‘Patent / Faydalı Model’ belgesi ile koruma altına alarak, 3. kişilerin kullanmasına engel olabilir, kendinize rakipsiz bir pazar oluşturabilir ya da yaptığınız teknik geliştirme sonucu aldığınız patent belgesini lisans yolu ile kiralayabilir, yeni bir gelir kaynağı oluşturabilirsiniz.
Firmamız, başvuru işlemlerinden hukuki süreç yönetimine, patent araştırma ve analizlerinden patentlerin ticari değere dönüştürülmesine her aşamada hem yurtiçinde hem de yurtdışında buluşlarınızın takip ve korunmasında size tam bir hizmet zenginliği sunmaktadır.
Rekabet üstünlüğü kazandıran entelektüel sermayenize ve değerlerinize sahip çıkma konusunda firmamız her zaman yanınızdadır.
Firmamızın bu alanda vermiş olduğu hizmetler aşağıda listelenmiştir.
- Olgunlaşma Aşamasında Olan Buluş veya Ürünlere İlişkin Teknik, Hukuki ve Pazar Analizlerinin Yapılması
- Uluslararası Patent Araştırma ve İzleme (İzleme Raporu Oluşturma)
- Patent Edilebilirlik Analizleri (İster / İstem Oluşturma)
- Buluş Sahipleri ile Ticarileştirme Sözleşmesi Kapsamında Anlaşma Yaparak Süreç Yönetimi Adımlarını Belirleme ve Süreci Yönetme
- Buluşun Etkin Olacağı Sektörleri Tespit Ederek, Pazar Potansiyelini Belirlemek Üzere Uzmanlarla Birlikte Çalışma
- Yurt İçi Patent Tescil Başvuruları ve Süreç Takibi
- Ret Kararlarına Karşı Savunma Hazırlama
- Gelen İtirazlara Cevap Verilmesi
- Yenileme Takibi Yapılması
- Aylık Patent Başvurularını İzleme (Sektörel, Rakip Bazlı)
- Benzer Patent Başvurularına İtiraz Edilmesi
- Patent İhlal Analizleri
- Patent Davaları için Uzman Görüşü Sunulması (dava, hükümsüzlük ve lisanslama),
- Yurt Dışı Patent Tescilleri
- Patent Değerleme Hizmeti
- Bilim Odaklı Girişimciliği Destekleyen, Yeniliklerin Faydaya Dönüşmesini ve Ticarileşmesini Sağlayan Uluslararası Platformlar, Şirketler, Vakıflar, Fonlar Ve Yatırımcılarla Bağlantı Kurma ve İşbirliği Yapma
- Buluşlara İlişkin Fikri Hakların Kiralama (Lisans) ve Satış (Devir) Müzakerelerini Yürütme
- Buluş Sahibi Adına Tüm Yazışmaları, Görüşmeleri ve Anlaşmaları Yapma
- Patent Davaları için Uluslararası Avukatlık Hizmetleri
Buluş ve Patent Nedir?
Yeni ve sanayiye uygulanabilen buluşlar patent verilerek korunur.
Buluş; kısaca sanayideki teknik bir problemin çözümü olarak tanımlanabilmekte ve yeni teknolojilerin üretilmesini, varolan teknolojinin ise gelişmesini sağlayan en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir başka değişle buluş tarım da dahil olmak üzere sanayi ve teknoloji alanındaki somut bir sorunun çözümüdür.
Patent; olumlu yönüyle sahibine buluşu üzerinde ekonomik olarak yararlanma imkanı sağlayan ve olumsuz yönüyle de söz konusu buluştan başkalarının yararlanmasını yasaklama imkânı veren belirli bir süreyle sınırlı olarak devlet veya diğer resmi patent ofisleri tarafından bahsedilen bir haktır.
Patent hakkı buluş sahibine sözkonusu ürünü satma, pazarlama konusunda bir ayrıcalık sağlamakta ve bu da yeni buluşların yapılmasını teşvik etmektedir. Patent hakkının buluş sahibine sağladığı bu ayrıcalık incelemeli patentte 20 yıl, incelemesiz patentte 7 yıldır.
Buluşların patent alarak korunabilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar yenilik, tekniğin bilinen durumunun aşılması ve sanayiye uygulanabilir olmadır.
Yenilik; patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce, buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde toplumca erişilebilir yazılı, sözlü veya başka bir şekilde açıklanmamış olmasını ifade eder.
Tekniğin bilinen durumunun aşılması ise; buluşun ilgili olduğu teknik alandaki bir uzman tarafından tekniğin bilinen durumundan açıkça çıkartılamayan bir faaliyet sonucu gerçekleşmiş olmasını ifade eder. Bir başka değişle, tekniğin bilinen durumunu aşmak ortaya konulan buluş sayesinde konuyla ilgili olarak mevcut bilginin ilerisine geçilmesidir.
Patent ve Faydalı Model Arasındaki Farklar Nelerdir?
PATENT | FAYDALI MODEL | |
Yenilik | Bakılır | Bakılır |
Buluş Basamağı | Bakılır | Bakılmaz |
Sanayiye Uygulanabilirlik | Bakılır | Bakılır |
Usuller ve Usuller Sonucu Elde Edilen Ürünler | Korunur | Korunmaz |
Eczacılıkla İlgili Maddeler | Korunur | Korunmaz |
Biyoteknolojik Buluşlar | Korunur | Korunmaz |
Kimyasal ve Biyolojik Maddeler | Korunur | Korunmaz |
Araştırma Raporu | Var | Var |
İnceleme Raporu | Var | Yok |
Koruma Süresi | 7 Yıl (İncelemesiz) 20 Yıl (İncelemeli) | 10 Yıl |
Tescil Süresi | 24 – 46 Ay | 16 – 24 Ay |
Patentlenebilirlik Kriterleri Nelerdir?
Patentlenebilirlik kriterleri: yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirliktir.
- Yenilik: Buluşun dünya çapında daha önce var olmaması yani tekniğin bilinen durumuna dahil olmaması anlamına gelir. Tekniğin bilinen durumu ise patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde erişilebilir (yazılı veya sözlü tanıtım, kullanım vb. yolla açıklanan) her türlü bilgi anlamına gelmektedir.
- Buluş Basamağı: Buluşun, ilgili olduğu teknik alanda uzman bir kişi tarafından tekniğin bilinen durumundan aşikâr bir şekilde çıkarılamayacak nitelikte olması anlamına gelmektedir.
- Sanayiye Uygulanabilirlik: Buluşun tarım dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir, uygulanabilir veya kullanılabilir nitelikte olması anlamına gelir.
Hangi Buluşlar İçin Patent Alınamaz?
Aşağıda belirtilenler buluş niteliğinde sayılmamaktadır.
– Keşifler, bilimsel teoriler ve matematiksel yöntemler,
– Zihni faaliyetler, iş faaliyetleri veya oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemler
– Bilgisayar programları.
– Estetik niteliği bulunan mahsuller, edebiyat ve sanat eserleri ile bilim eserleri.
– Bilginin sunumu.
Aşağıda belirtilen buluşlara ise patent verilmez.
– Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar.
– Mikrobiyolojik işlemler veya bu işlemler sonucu elde edilen ürünler hariç olmak üzere, bitki çeşitleri veya hayvan ırkları ile bitki veya hayvan üretimine yönelik esas olarak biyolojik işlemler.
– İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis yöntemleri ile cerrahi yöntemler dahil tüm tedavi yöntemleri.
– Oluşumunun ve gelişiminin çeşitli aşamalarında insan bedeni ve bir gen dizisi veya kısmi gen dizisi de dahil olmak üzere insan bedeninin öğelerinden birinin sadece keşfi.
– İnsan klonlama işlemleri, insan eşey hattının genetik kimliğini değiştirme işlemleri, insan embriyosunun sınai yada ticari amaçlarla kullanılması, insan ya da hayvanlara önemli bir tıbbi fayda sağlamaksızın hayvanlara acı çektirebilecek genetik kimlik değiştirme işlemleri ve bu işlemler sonucu elde edilen hayvanlar.
Patent Tescilinin Sağladığı Haklar Nelerdir?
- Patentli bir buluş; alınıp, satılabilen, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur.
- Türkiye’de alınmış bir patent, sadece Türkiye içinde hak sağlamaktadır. Patentli ürünleri başkalarının Türkiye’ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithalatı durdurma hakkı verir.
- Sanayi alanındaki yenilik ve buluşlar, prodüktivitenin ve ekonomik büyümenin ana faktörlerindendir. Yenilik/buluş genel olarak yeni mamullerin ve yeni usullerin bulunması, geliştirilmesi ve bunların ekonomiye intikalini sağlayan gelişim olarak kabul edilmektedir.
- Etkili bir patent sistemi, ülke içinde ekonomik büyümeyi beraberinde getirebilir. Tarihi gelişmeler, etkin bir korumayı gerçekleştiren bir patent sisteminin ülkenin ekonomik gelişmesini de beraberinde getirdiğini göstermektedir. Diğer taraftan, teknolojinin tarihi gelişmesini, Patent Dokümanlarını incelemek suretiyle tespit edebilmekte mümkündür.
- Patent, teknolojik literatürün bir parçasıdır. Ayrıca önemli bir teşvik aracı da sayılmaktadır. Etkin bir patent sistemi, buluşçu yetenekleri buluş yapmaya, iş adamlarını da yapılan buluşları sanayiye uygulamak suretiyle değerlendirmeye teşvik eder. Patentler, tarım dahil tüm sanayi dallarında teknolojik ilerleme getirecek araştırma ve geliştirme faaliyetinin oluşmasını teşvik eden ve teknik bilginin yayılmasında birinci derecede rol oynayan etkenlerdendir. Patent teşvik sistemi, sağladığı koruma itibariyle, imalat faaliyetinin genişletilmesinde fiili ve etkin bir rol üstlenmiştir.
- Sınai hakların teknolojik gelişme açısından önemini özellikle patentler, faydalı modeller ile sınai resim ve modellerde görmek mümkündür.
- Sınai hakların tanınması ve korunması bir yandan araştırma ve geliştirmenin teşviki ile teknik bilgilerin değerlendirilerek yaygınlaşmasını sağlarken, öte yandan da ülke içinde ve dışında olmak üzere teknoloji transferine uygun zemini hazırlar.
- Patent dosyaları teknoloji için en önemli bilimsel kaynakların başında gelmektedir. Üniversitelerde yapılan ve patentle korunmayan bilimsel araştırmalar üniversite arşivlerinde araştırmacıların kendilerini bulmasını beklerken, milyonlarca patent dosyası günümüzde teknik bir kaynak olarak internet ortamında araştırmacıların kolayca ulaşabileceği bilimsel kaynak haline gelmiştir. Dünyadaki teknik bilginin %80’i patent dosyalarında mevcuttur.
Patent Tescili'nin Faydaları Nelerdir?
Patentler Fuar Görevi Görür.
Patentler şirketler için fuar görevi görür. Bu konuda firmamız olarak sanayicilerimiz için özel çalışmalar yapmaktayız. Yenilikleri görmek bakımından özellikle çok masraf gerektiren yabancı ülkelerdeki fuarlara gidemeyenler, bu hizmetimizden yararlanarak sektörlerindeki yeniliklerden haberdar olabilmektedir.
Patentler Teknolojik Bir İstihbarat Aracıdır.
Rakip analizi ve sektörel analiz yaparak rekabette öne çıkmak isteyen firmalar için patentlerin teknolojik bir istihbarat aracı olarak kullanılması önemli bir faktördür.
Buluşunuzu “Patent” İle Koruyun.
Buluşunuz için harcadığınız zaman, para ve emeğiniz adına buluşunuzu piyasaya sunmadan patent başvurusu yapmanız size çok şey kazandırır.
Buluşunuzu patent ile korumamanız durumunda siz piyasada ürününüzü tanıtmaya başlamadan taklit ürünler size çok farklı bir rekabet ortamı oluşturabilir.
Patent Tescil Hakkı Neden Önemlidir?
Patent isteme hakkı, buluşu yapana veya onun haleflerine ait olup başkalarına devri mümkündür. Buluş birden çok kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmişse patent isteme hakkı (taraflar başka türlü kararlaştırmamışsa) bunlara müştereken ait olur. Aynı buluş, birbirinden bağımsız birden çok kişi tarafından aynı zamanda gerçekleştirilmişse patent isteme hakkı, daha önce başvuru yapana veya diğerine göre rüçhan hakkı olana aittir. Patent Tescili almak için ilk başvuran kişi, aksi sabit oluncaya kadar patent isteme hakkının sahibidir.
Patent Tescili Başvuru Süreci Nasıl İşler?
Patent Tescili Başvuru Süreci ile ilgili olarak öncelikle; Patent’in tescile uygun olup olmadığıyla alakalı bir ön araştırma yapılması için mutlaka “Patent Vekillerimiz” ile görüşmenizi tavsiye ederiz. Bununla beraber “Patent Tescili Başvuru Süreci” genel olarak aşağıdaki şekilde işlemektedir :
- Başvuru formu doldurulur.
- Tarifname takımı hazırlanır.
- Tarifname takımı ise aşağıdaki unsurlardan oluşmaktadır.
- Özet (Tercihen en fazla 150 kelimeden oluşan buluşun hangi teknik alanla ilgili olduğunun anlatıldığı metindir)
- Tarifname (Buluşu her ayrıntısına kadar açık ve net bir şekilde anlatıldığı kısımdır)
- İstemler (Buluşun korunması istenilen teknik özelliklerinin numaralandırılarak sıralandığı kısımdır. Her istem tek cümle halinde yazılır)
- Resimler: Resimler zorunlu değildir. Ancak resim kullanılacaksa, çizim aletleri ile ya da çizim programları ile çizilen teknik resimler kullanılmalıdır. Teknik resim olarak akış şemaları ve diyagramlar kabul edilmektedir. Fotoğraflar, tablolar, vb. görseller, resim olarak kabul edilmemektedir. Ancak buluşun başka türlü gösteriminin mümkün olmadığı, mikron düzeyde mikroskobik görüntüleme gerektiren bazı durumlarda fotoğraf kullanılabilir.
Patent Tescili Araştırması Neden Önemlidir?
İncelemesiz patentin, patent sistemini zaafa uğrattığını dikkate alan kanun koyucu SMK ile incelemesiz patent sistemini tümüyle yürürlükten kaldırdı (SMK 191/3). Ülkemizde artık dünya standartlarında gerçek (incelemeli) patent belgeleri verilebilecek.
Patent ofisi tarafından düzenlenen “Patent Araştırma Raporu” deyim yerindeyse buluşun karnesi niteliğindedir. Eğer karne geçer notlardan oluşuyorsa başvuru sahibi bu sefer inceleme raporunun hazırlanmasını talep eder ve bu rapor da olumlu gelirse başvuruya incelemeli patent belgesi verilir.
Firmamız olarak yılların verdiği tecrübe ile bugüne kadar binlerce Patent Tescili ve Faydalı Model dosyasını Türkiye içinde ve Yurt Dışında yüzlerce ülkede sonuçlandırmanın verdiği gururla; buluşlarınızın patent mevzuatına uygun biçimde korunması konusunda eğitimli ve deneyimli patent mühendisleriyle hizmet vermekteyiz.
Yurt Dışında Nasıl Patent Başvurusu Yapılmaktadır?
Patent başvuruları sadece tescil edildikleri ülkelerde korunur.
Bu nedenle, yurt dışında buluşunuzu koruma altına almak için, hangi ülkelerde koruma istiyorsanız, o ülkeye direkt olarak, ya da o ülkenin üyesi olduğu bölgesel/uluslararası topluluk sistemleri üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Aynı anda birkaç ülkede başvuru yapmak istediğinizde, belirtilen topluluk sistemlerine başvuru yaparak zaman ve maliyet anlamında avantaj sağlayabilirsiniz.
Yurt dışında patent başvurusu ülkesel, bölgesel ve uluslararası olmak üzere 3 yolla gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan ilki ülkesel başvuru, ikincisi uluslararası patent işbirliği anlaşması üzerinden başvuru, üçüncüsü ise bölgesel topluluk sistemi üzerinden başvurudur.
Ülkesel başvuru
Patent/faydalı model başvurusunun o ülkedeki vekil aracılığıyla ülkenin resmi kurumuna yapılmasıdır.
Başvuru süreci genel olarak araştırma/inceleme ve belge aşamalarından oluşmakta, koruma süreleri ülkelere göre değişmektedir.
Yıllık ücretler ise bazı ülkelerde başvuru sonrası bazı ülkelerde ise belge sonrası ödenmekte olup, ödeme dönemleri de ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.
PCT başvurusu
• Başvuru işlemleri, merkezi İsviçre’deki WIPO (World Intellectual Property Organisation / Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu) tarafından yürütülür.
• PCT’ye üye 157 ülke bulunmaktadır.
• PCT’ye üye 4 topluluk sistemi bulunmaktadır (EPO, EAPO, ARIPO, OAPI)
• PCT başvurusu sonrası başvuru sahiplerine, dünya çapında yapılmış yenilik araştırması sonuçlarını içeren bir araştırma raporu sunulmaktadır. Böylelikle, başvuru sahipleri buluşlarının patentlenebilirliği hakkında ön fikir sahibi olurlar ve ülkelere geçiş yapmaya (ulusal aşama başvurusu) karar verirler. Bu sayede ise, araştırma raporu içeriğine göre ulusal aşama başvurusu yapılacak ülke sayısını azaltılabilir veya artırılabilir.
• PCT başvurusu için, ortak bir araştırma raporu düzenlendiğinden, başvuru sahibine maliyet avantajı sağlanır.
• PCT başvurusu, başvuru sahiplerine ulusal aşama geçişi için 30/31* aylık süre tanımaktadır. (*İlk başvurudan itibaren)
• PCT başvurusu belgelendirme süreci içermediğinden, koruma talep edilen ülkeler için ya direkt olarak o ülkelere ya da üye oldukları topluluk sistemlerine geçiş yapılmalıdır.
EPC – Avrupa patent
• Başvuru işlemleri, Almanya’da bulunan EPO (European Patent Office / Avrupa Patent Ofisi) tarafından yürütülür
• EPC’ye üye, Türkiye dahil 38 ülke bulunmaktadır. (Bu 38 ülke dışında, talep edildiği takdirde, ayrıca Bosna Hersek, Karadağ, Fas, Moldova, Tunus ve Kamboçya’da da Avrupa Patent başvuru korumasından yararlanılabilmektedir.)
• Belirtilen 38 ülkeden 12 ülke PCT üzerinden direkt ulusal aşama başvurusunu kabul etmemekte, PCT üzerinden sadece Avrupa Patent Başvurusu aracılığıyla geçişi kabul etmemektedir.
• Avrupa Patent Başvurusu belge aşamasına kadar, araştırma, inceleme, belge ve validasyon (belge geçerlilik) aşaması olmak üzere toplam 4 aşamadan oluşmaktadır.
• Avrupa Patent başvurusunun belge alması sonrası koruma talep edilen ülkelerde validasyon işleminin (belge geçerlilik işlemi) yapılması gerekmektedir.
• Avrupa Patent Başvurusu belge aldığı takdirde başvuru tarihinden itibaren 20 yıllık bir koruma sağlamaktadır.
• Avrupa Patent Başvurusu için 3. yıldan başlayarak her yıl yıllık ücretler ödenmektedir.
EAPO – Avrasya patent
• Başvuru işlemleri, Rusya’da bulunan EAPO (Eurosian Patent Office / Avrasya Patent Ofisi) tarafından yürütülür.
• EAPO’ya üye 8 ülke bulunmakta, PCT üzerinden geçişte Avrasya Patent Başvurusu zorunlu olan ülke bulunmamaktadır.
• Avrasya Patent Başvurusu, topluluğa üye olan tüm ülkelerde ortak bir çatı altında patent alma imkanı sağlamaktadır.
• Tek bir inceleme süreci gerçekleşmektedir.
• Başvuru belge aldığı takdirde bütün üye ülkelerde belge almış olarak kabul edilmektedir ancak koruma istenen ülkelerde, yıllık harçların ödenmesi gerekmektedir.
ARIPO – Afrika bölgesel fikri haklar organizasyonu
• Başvuru işlemleri, Zimbabve’de bulunan (African Regional Intellectual Property Organization /Afrika Bölgesel Fikri Haklar Organizasyonu) tarafından yürütülür.
• ARIPO’ya üye 20 ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerden, sadece Eswatini için PCT üzerinden geçişte, ARIPO’ya başvuru yapmak zorunlu olup, Somali ve Mauritius PCT’ye üye değildir.
• ARIPO başvurusu, topluluğa üye olan tüm ülkelerde ortak bir çatı altında patent alma imkanı sağlamaktadır.
• Tek bir inceleme süreci gerçekleşmektedir.
• Başvuru belge aldığı takdirde bütün üye ülkelerde belge almış olarak kabul edilmektedir.
• Koruma istenen ülkeler için yıllık harçların ödenmesi gerekmektedir.
OAPİ – Afrika fikri haklar organizasyonu
• Başvuru işlemleri, Kamerun’da bulunan OAPI (African Intellectual Property Organization / Afrika Fikri Haklar Organizasyonu) tarafından yürütülür.
• ARIPO’ya üye 17 ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerden, 17’si için de PCT üzerinden geçişte, OAPI’ye başvuru yapmak zorunludur.
• OAPI başvurusu, topluluğa üye olan tüm ülkelerde ortak bir çatı altında patent alma imkanı sağlamaktadır.
• Tek bir inceleme süreci gerçekleşmektedir.
• Başvuru belge aldığı takdirde bütün üye ülkelerde belge almış olarak kabul edilmektedir.
• Koruma istenen ülkeler için yıllık harçların ödenmesi gerekmektedir.
GCC – Körfez işbirliği konseyi
• Başvuru işlemleri, Suudi Arabistan’da bulunan GCC (Gulf Cooperation Council / Körfez İşbirliği Konseyi) tarafından yürütülür.
• GCC’ye üye 6 ülke bulunmaktadır.
• GCC patent sistemi PCT’ye dahil değildir ancak GCC patent sistemine üye bütün ülkeler PCT’ye üyedir.
• GCC başvurusu, topluluğa üye olan tüm üye ülkelerde ortak bir çatı altında patent alma imkanı sağlamaktadır.
• Tek bir inceleme süreci gerçekleşmektedir.
• Başvuru belge aldığı takdirde bütün üye ülkelerde belge almış olarak kabul etmektedir.
• Başvurunun korumasına devam edilmesi için yıllık harçların ödenmesi gerekmektedir.
Neden Patent Değerleme Yaptırılmalıdır?
• Üretimi yapılan patent hakkında somut ve kıyaslanabilir veri ve değerler elde etmek
• Patent yönetimi çalışmalarının başarısını ölçmek
• Patent alım-satımı işlemleri öncesinde fikir sahibi olmak
• Pazarlama bütçesi ve reklam çalışmalarının başarısının ölçmek
• Lisans ve franchising anlaşmaları öncesinde fikir sahibi olmak
• Yerli ve yabancı yatırımcılarla olan ilişkilerde somut veriler sunmak
• Kaynak dağılımını doğru planlamak
• Patente tecavüzde talep edilecek tazminat miktarını belirlemek
• Vergi muafiyeti sağlamak
Patentiniz/Faydalı Model tescil belgeniz ve “Patent Değerleme Raporu”nuz var ise, Kurumlar ve Gelir Vergisi’nden istisnanız var. Vergi istisna avantajınızın miktarını ise bizzat Patent Değerleme Raporu belirlemektedir.