- Çalışma Saatleri : 08:30 - 18:00
Tasarım Araştırması, Tescili ve İzleme Hizmetleri
İki veya üç boyutlu ürünlerde özgünlük ve farklılık yaratarak, ortaya koyduğunuz görsel yenilikler sizin tasarımlarınızdır. Satın alma davranışlarını etkileyen ambalaj, model, desen, yedek parça tasarımlarının ortaya çıkış hikayeleri zor ve emek isteyen süreçlerdir. Özellikle tekstil, mobilya, makine ve gıda gibi sektörlerde ürünün görselliğini öne çıkaran tasarımlarınızın farkını ortaya koyacak her şeyi “Tasarım Tescili” ile korumak mümkündür.
Tasarımlar, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak tescil edilmesi halinde “tescilli tasarım”; ilk kez Türkiye’de kamuya sunulmuş olması halinde ise “tescilsiz tasarım” olarak korunur. Tescilsiz tasarımların koruma süresi 3 yıldır. Tescilli tasarımların koruma süresi ise 5 yıldır ve 5’er yıllık yenilemelerle 25 yıla kadar uzatılabilir.
Bir tasarımın korunabilmesi için öncelikle “tasarım” ve “ürün” tanımlarına uyması ve “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” kriterlerini taşıması gerekmektedir.
Firmamızın bu alanda vermiş olduğu hizmetler aşağıda listelenmiştir.
- Tasarım Araştırma ve İzleme
- Tescil Edilebilirlik Analizleri
- Yurt İçi Tasarım Tescil Başvuruları ve Süreç Takibi
- Ret Kararlarına Karşı Savunma Hazırlama
- Gelen İtirazlara Cevap Verilmesi
- Yenileme Takibi Yapılması
- Aylık Tasarım Başvurularını İzleme (Sektörel, Rakip Bazlı)
- Benzer Tasarım Başvurularına İtiraz Edilmesi
- Endüstriyel Tasarım İhlal Analizleri
- Tasarım Davaları için Uzman Görüşü Sunulması (dava, hükümsüzlük ve lisanslama),
- Yurt Dışı Tasarım Tescilleri (Ülkesel, Lahey ve RCD)
- Tasarım Davaları Avukatlık Hizmeti
Tasarım ve Ürün Nedir?
Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür.
Ürün, bilgisayar programları hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra birleşik bir ürün veya bu ürünü oluşturan parçaları, ambalaj gibi nesneleri, birden çok nesnenin bir arada algılanan sunumlarını, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri ifade eder.
Tasarım Tescilinin Koruma Kriterleri Nelerdir?
Bir tasarımın belgeye bağlanarak korunabilmesi için aranan iki temel kriter vardır. Bunlardan ilki yenilik ve ikincisi ise ayırt ediciliktir. Her iki kriter paranın iki yüzü gibi birbirine bağlıdır.
• Yenilik; önceden hiç bilinmeyen ya da bilinen bir çözüm üzerinde çalışılarak, değişik yorumlar, yaklaşımlar ve detay çözümlemeleri ile farklı bir ürünün ortaya konulması yenilik olarak değerlendirilir. Yeniliğin belirlenmesinde, söz konusu tasarımın daha önce hak sahibi tarafından ya da başkaları tarafından kamuya sunulmuş olup olmadığına bakılır. Yenilik, mutlak anlamda ele alındığından, bir tasarımın benzeri daha önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmuşsa söz konusu tasarımın yenilik özelliği ortadan kalkmış demektir. Yenilik değerlendirmesinde, ortak özellikle öncelikle ele alınır ve küçük ayrıntılarda farklılık yenilik olarak değerlendirilmez.
• Ayırt Edicilik; koruma talep edilen bir tasarımın, bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim ile, benzer olduğu iddia edilen ve kıyaslanan herhangi bir başka tasarımın, böyle bir kullanıcıda bıraktığı genel izlenim arasındaki belirgin farklılık ayırt ediciliktir. Burada aranan farklılık belirgin bir farklılıktır. Bilgilenmiş kullanıcı, ne normal bir kullanıcıdır, ne de uzman bir kişi. Bilgilenmiş kullanıcı, söz konusu tasarım hakkında bilgi sahibi olan ve daha önce o ürünü kullanmış ve ürün hakkında deneyim sahibi olan kişidir. Örneğin, oturma grubu tasarımı için bir ev hanımı bilgilenmiş kullanıcıdır.
Koruma Kapsamı Dışında Tutulan Tasarımlar Nelerdir?
– Tasarım ve ürün tanımına uygun olmayan tasarımlar,
– Yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olmayan tasarımlar,
– Kamu düzeni veya genel ahlaka aykırı tasarımlar,
– Ürünün teknik fonksiyonunun zorunlu kıldığı görünüm özellikleri olan tasarımlar.
– Tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün, başka bir ürüne mekanik olarak monte edilmesi veya bağlanması için belirli biçim ve boyutlarda üretilmesi zorunlu olan tasarımlar.
– Hükümranlık alametleri ile bu kapsam dışında kalan ancak, kamuyu ilgilendiren dini, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği işaretlerin, armaların, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içeren tasarımlardır.
Tasarım Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Tasarım tescil başvurusu aşağıda belirtilen belgeler ile online olarak yapılabilmektedir.
- Tasarımın görsel anlatımı
- Tescil edilecek tasarımların tüm belirgin özelliklerini yansıtan, 8×8 cm. ebadında fotoğraf veya çizimi, (Tasarımlar üç boyutlu ise tasarımın önden, yandan, üstten görünümleri ek resim olarak verilmelidir) Başvuru sahibi tüzel kişi ise vergi levhası ve ticari faaliyet belgesi
- Başvuru sahibi şahıs ise kimlik bilgileri
- Tasarımı yapan kişi veya kişilere ait bilgiler
- Vekâletname
Tasarım Tescilinin Önemi Nedir?
Bir tasarımın tescil edilerek korunması ile hak sahibi inhisarı haklara sahip olur.
Üçüncü kişiler, tasarım sahibinin izni olmadan koruma kapsamındaki tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünü üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, ithal edemez, ticari amaçlı kullanamaz veya bu amaçlarla elde bulunduramaz ya da bu tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünle ilgili sözleşme yapmak için öneride bulunamaz.
Tasarımlarımı Neden Yurt Dışında Tescil Ettirmeliyim?
• Taklit ve haksız tesciller engellenir.
• Tasarımlar sadece tescil edildikleri ülkelerde korunur.
• Prestij kazandırır.
• Gümrük geçişlerindeki sorunları engeller.
Tasarımlarımı Yurt Dışında Nasıl Tescil Ettirebilirim?
Tasarımlar sadece tescil edildikleri ülkelerde korunur. Yurt dışında tasarımlarınızı korumak için belirlediğiniz ülkelere tasarım tescil başvurusunda bulunabilirsiniz. Aynı anda birkaç ülkede başvuru yapmak istediğinizde ise, belirlediğiniz ülkelerin bağlı olduğu sistemlere başvuru yaparak zaman ve maliyet anlamında avantaj sağlayabilirsiniz.
Yurtdışı tasarım tescil başvurusu sistemleri;
Ülkesel başvuru
Tasarım başvurusunun o ülkedeki vekil aracılığıyla ülkenin resmi kurumuna yapılmasıdır.
WIPO – Lahey sistemi kapsamında uluslararası tasarım tescil başvurusu
• Merkezi İsviçre’deki WIPO (World Intellectual Property Organisation / Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu) tarafından yürütülür.
• OAPI ve Avrupa Birliği’nin de bulunduğu toplam 91 ülkede 100 tasarıma kadar tescil için pratik bir başvuru sistemidir.
• Uluslararası tescilin koruma süresi başlangıçta 5 yıldır. Lahey Metnine (1960) taraf ülkelerde en az bir kez, Cenevre Metnine taraf ülkelerde ise en az iki kez yenileme yapılabilmektedir. Belirlenmiş ülkenin yasası izin veriyorsa daha fazla yenileme de yapılabilmektedir.
EUIPO-Avrupa Birliği topluluk tasarımı başvurusu
• İspanya’da bulunan EUIPO (European Union Intellectual Property Office / Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi) tarafından yürütülür
• AB üye ülkeleri kapsar (toplam 27 ülke) (Türkiye AB üyesi olmadığından bu sisteme dahil değildir)
• Bir başvuru ile AB üyesi tüm ülkelerde tasarım tescili
• Tescile bağlanma süresi yaklaşık 2 hafta olup Resmi Kurum tarafından yenilik incelemesi yapılmamaktadır.
• Koruma süresi başvuru tarihinden itibaren beş yıldır. Bu süre beşer yıllık dönemler hâlinde yenilenmek suretiyle toplam yirmi beş yıla kadar uzatılabilir.
OAPİ – Afrika Birliği
• OAPI; Benin, Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Fildişi Sahilleri, Ekvator Ginesi, Gabon, Gine, Gine-Bissau, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Togo, Komorlar’ ın üye olduğu Afrika’nın Fransızca konuşan 17 ülkesine ait topluluktur.
• Bir başvuru ile tüm üye ülkelerde (17 adet Afrika ülkesi) tasarım tescili imkanı sağlar.
• Koruma süresi 5 yıl olup, beşer yıllık dönemler hâlinde yenilenmek suretiyle toplam 15 yıla kadar uzatılabilir.
ARİPO – Afrika bölgesel fikri haklar organizasyonu
• Tasarım müracaatı kapsamında 18 adet Afrika ülkesinin üye olduğu tescil sistemidir.
• Botsvana, Esvatini (eski adı Svaziland), Gambiya, Gana, Kenya, Lesotho, Liberya, Malavi, Mozambik, Namibya, Ruanda, Sao Tome & Principe, Sierra Leone, Sudan, Tanzanya, Uganda, Zambiya, Zimbabve
• Koruma süresi yıllık harç ücretlerinin yatırılması suretiyle toplamda 10 yıldır.
Tasarım Tescili İzleme Nedir?
“Türk Patent ve Marka Kurumu” tescil başvurusu yapılan tasarımları benzerlik değerlendirmesine tabi tutmadan Tasarımlar Bülteni’nde yayınlayarak ilana açmaktadır. Tasarım Tescili İzleme; aylık bültenlerin taranması, tespit edilen benzerlerin tarafınıza bildirilmesi, talimatınız halinde benzer tasarımlara itirazın yapılmasını içeren firmamız tarafından geliştirilen özel takip sistemidir.
Tasarım Tescili İzlemenin Avantajları Nelerdir?
1. Bülten aşamasında itiraz edilmeyen taklit tasarımın iptali için oluşabilecek maliyeti engeller.
2. ‘Tasarım Tescili İzleme’ hizmeti ile sektörünüzle ilgili yapılan başvurular düzenli olarak raporlanır.
3. Sunulacak raporlar sayesinde sektörünüzle ilgili yeni trendleri takip edersiniz.