- Çalışma Saatleri : 08:30 - 18:00
Prof. Dr. Fuat SEZGİN Bursları
İslâm bilim ve teknoloji tarihinin karanlıkta kalan dönem, isim, eser ve öğretilerini gün yüzüne çıkarmak üzere gösterdiği büyük gayretle gelecek nesiller için çok kıymetli bir bilimsel miras bırakmış olan Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in yapmış olduğu çalışmalara devamlılık sağlamak ve aziz hatırasını yaşatmak amacıyla “TÜBİTAK BİDEB Prof. Dr. Fuat SEZGİN Bursları” hazırlanmıştır.
“Bilim Tarihi” ile ilgili alanlarda çalışma yapan yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacılar desteklenecektir.
1) Yurt İçi Yüksek Lisans Eğitim Bursu:
Bu programın amacı; Türkiye’de tezli yüksek lisans öğrenimi yapan başarılı öğrencileri destekleyerek ülkemizin önceliklerine ve ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlamaktır. Üniversitelerde bilim tarihi ile ilgili konularda yüksek lisans tez çalışması yapan öğrencilere 12 aya kadar yurt içi yüksek lisans bursu verilecektir.
Bu program “2210-C Yurt İçi Öncelikli Alanlar Yüksek Lisans Burs Programı” mevzuatına göre yürütülecektir.
2) Yurt İçi Doktora Eğitim Bursu:
Bu programın amacı, Türkiye’de doktora öğrenimi yapan başarılı öğrencileri destekleyerek öncelikli alanlarda ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlamaktır. Üniversitelerde bilim tarihi ile ilgili konularda doktora tez çalışması yapan öğrencilere 36 aya kadar yurt içi yüksek lisans bursu verilecektir.
Bu program “2211-C Yurt İçi Öncelikli Alanlar Doktora Burs Programı” mevzuatına göre yürütülecektir.
3) Yurt Dışı Doktora Eğitim Bursu:
Programın amacı; yurt dışında bilim tarihi alanında doktora eğitimi alan öğrencilere eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmeleri kaydıyla destek sağlamaktır. Program kapsamında doktora eğitiminin iki (2) yılı için burs verilmektedir. Bursiyerlere, yaşam gideri, öğrenim harçları ve sağlık sigortası da dâhil olmak üzere yıllık en çok 60.000 ABD doları destek sağlanır.
Bu program “2213-A Yurt Dışı Doktora Burs Programı” mevzuatına göre yürütülecektir.
4) Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Bursu:
Programın amacı, doktora yeterlik sınavını geçmiş ve tez önerisi kabul edilmiş doktora/tıpta uzmanlık/sanatta yeterlik öğrencilerine, tezleriyle ilgili yurt dışında araştırma imkânı sağlamaktır. Doktora eğitimi sırasında bilim tarihi alanında yurt dışında araştırma yapmak isteyen araştırmacılara 12 aya kadar burs verilmektedir.
Bu program “2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı” mevzuatına göre yürütülecektir.
5) Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu:
Programın amacı; bilim tarihi alanında doktora sonrası çalışmalarını yurt içinde yürütmek isteyen araştırmacılara destek sağlamaktır. Destek süresi en az 6, en fazla 24 aydır.
Bu program “2218-Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı” mevzuatına göre yürütülecektir.
6) Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu:
Programın amacı, doktora derecesi veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi derecesine sahip yurt dışında bilim tarihi alanında araştırmalar yapacak bilim insanlarını desteklemektir. Bilim tarihi alanında yurt dışında araştırma yapmak isteyen araştırmacılara 12 aya kadar burs verilmektedir.
Bu program “2219-Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı” mevzuatına göre yürütülecektir.
7) Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Düzenleme Desteği̇:
Programın amacı yurt içinde bilim tarihi ile ilgili eğitim etkinliği düzenlemek isteyen araştırmacılara destek sağlamaktır Program kapsamında etkinlik başına 100.000 TL destek verilmektedir.
Bu program “2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği̇ Programı” mevzuatına göre yürütülecektir.