Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?

+90 552 890 1811
[email protected]

1509 - TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Ar-Ge, bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla, sistematik bir temelde yürütülen yenilikçi faaliyetler ve oluşan bilgi birikiminin yeni uygulamalarda (ürün, süreç) kullanımıdır. Yenilik ise, bir fikri, geliştirilmiş, iyileştirilmiş ya da yeni ve satılabilir bir ürüne veya sürece dönüştürmeye yönelik bir dizi bilimsel, teknolojik, mali ve ticari faaliyeti ifade eder.

Program ile ülkemizde yerleşik kuruluşların EUREKA altında yer alan araçlara (EUREKA Küme, EUREKA Network, vb.) sundukları proje esaslı araştırma – teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. EUREKA programına katılan, Türkiye’de yerleşik, firma düzeyinde katma değer yaratan tüm kuruluşlar bu programdan yararlanabilmektedir.

Programın amacı, uluslararası Ar-Ge ve yenilik projeleri yapan Türkiye’de yerleşik kuruluşlara sağlanacak destekle, ülkemizdeki teknik yeterliliğin ve bilgi birikiminin artırılması, kuruluşların uluslararası teknoloji birikimine erişiminin ve teknoloji transferinin sağlanması, edinilen teknolojik bilgi ve deneyimin kuruluş bünyesinde içselleştirilerek, özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması ve kuruluşların uluslararası pazarlarda yer almasına katkı sağlamasıdır.

Destek Hakkında

Bu program kapsamında destek almaya hak kazanan büyük ölçekli firmaların Ar-Ge projelerinin uygun bulunan proje harcamalarına en fazla %60, KOBİ’lerin proje harcamalarına da %75 oranında hibe destek sağlanması öngörülmektedir.

Program kapsamında desteklenen gider kalemleri aşağıda belirtilmiştir.

  1. Personel giderleri,
  2. Seyahat giderleri,
  3. Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,
  4. Malzeme ve sarf giderleri,
  5. Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri,
  6. Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri.

Programa başvuruda bulunacak projelerin destek süresinde ve proje bütçelerinde uluslararası çağrı duyurularında aksi belirtilmediği sürece herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Bu program kapsamında başvuracak projeler için 1509 Programı Uygulama Esasları geçerlidir. Bunun yanı sıra, proje başvurularında öncelikle ilgili uluslararası programın web sayfasındaki açıklamalar incelenerek, programın gerektirdiği başvuru kuralları ve prosedürleri izlenmelidir.

Önemli Hususlar Nelerdir?

Çağrılı uluslararası programlara sunulacak projenin ilgili çağrının değerlendirme takvimine uygun şekilde TÜBİTAK’a sunulması beklenir.

Uluslararası çağrılı projelerde ulusal başvurunun uygun bulunduğunu belirtir belgenin ya da yazının ve uluslararası başvuru formunun AGY103 ekler bölümüne eklenmesi gerekmektedir.

Proje ekibinde başvuru tarihi itibariyle proje konusu ile ilgili lisans mezunu en az bir kişinin bulunması gerekmektedir.

Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?

Proje önerileri aşağıda belirtilen üç boyuta göre değerlendirilmektedir:

I. Boyut: Endüstriyel Ar-Ge İçeriği, Teknoloji Düzeyi, Yenilikçi Yönü

II. Boyut: Proje Planının ve Kuruluş Altyapısının Proje İçin Uygunluğu

III. Boyut: Proje Çıktılarının Ekonomik Yarara ve Ulusal Kazanıma Dönüşebilirliği

Yöntem

Projeler, uluslararası programın değerlendirme kurallarına da uyularak, konularında uzman hakemler tarafından firma ziyaretleri yapılarak değerlendirildikten sonra TÜBİTAK’a rapor edilir. Değerlendirme raporları esas alınarak, projeler ilgili teknoloji grubu yürütme komitesi tarafından değerlendirilerek nihai karar verilir.

Projeyi değerlendiren hakemler; programın Uygulama Esasları ve kendileriyle yapılan sözleşme çerçevesinde, PRODİS’te yer alan proje önerisini ve uluslararası proje başvurusunu inceler ve firmayı ziyaret ederek hazırladıkları değerlendirme raporunu Başkanlığımıza iletir. Sözü edilen sözleşme kapsamında hakemler proje önerisine ilişkin bilgileri üçüncü kişilerle paylaşmaz.

Hakemlerin firma ziyareti sırasında, firmanın proje hakkında sunum yapması; proje yürütücüsü, personeli ve varsa teknik danışmanlarının ziyaret esnasında bulunması beklenir. Hakemler gerek duydukları ek bilgileri/açıklamaları kuruluştan talep edebilirler.

Bize Ulaşın

+90 552 890 1811

Genel Merkez

Topçular Mah. Osman Gazi Cad. No:2 EYÜP – İST. | TR

Copyright © 2024 argematris.com. Tüm Yasal Hakları Saklıdır.

İletişim Formu






    *VARSA dosyalarınızı buradan ekleyebilirsiniz.