- Çalışma Saatleri : 08:30 - 18:00
1711 - Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı
Bu destek modeli ile yapay zekâ çözümlerine ihtiyaç duyan müşteri kuruluşların, teknoloji sağlayıcı olarak en az bir şirket, bu konuda tecrübeli en az bir üniversite araştırma laboratuvarı/merkezi ya da kamu araştırma merkezi/enstitüsü ve TÜBİTAK Yapay Zekâ Enstitüsü ile konsorsiyumlar oluşturarak çözümler üretmeleri hedeflenmiştir. Konsorsiyum kurulmadan yapılan başvurular değerlendirmeye aşınmayacaktır.
Bu program kapsamında beş öncelikli alan desteklenecektir. Bu öncelikli alanlar;
(1) Akıllı Üretim Sistemleri,
(2) Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık,
(3) Finans Teknolojileri,
(4) İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik,
(5) Akıllı Eğitim Teknolojileri, olarak belirlenmiştir.
Destek Kapsamları Nelerdir?
Çağrıya, Müşteri Kuruluş (KOBİ veya Büyük Ölçekli) ve Teknoloji Sağlayıcı Kurum/Kuruluş (en az bir KOBİ ve en az bir üniversite araştırma laboratuvarı/merkezi ya da kamu araştırma merkezi/enstitüsü) ortak başvuru yapabilecektir.
Azami destek süresi 24 aydır.
Müşteri Kuruluşun, projede teknolojinin geliştirilmesinde yapılacak Ar-Ge faaliyetlerine katılması durumunda sadece geliştirilecek teknolojinin şirket bünyesine kazandırılması için harcayacağı işgücü desteklenecektir. Bu desteğin üst sınırı 18 adam-ay işgücünü geçmeyecektir. TÜBİTAK “kabul edilen harcama tutarının” %60’ını Müşteri Kuruluşa hibe destek olarak verecek, kalan kısmı Müşteri Kuruluş kendisi karşılamış olacaktır.
Müşteri Kuruluş büyük ölçekli kuruluş ise; izleme aşamasında dönem raporunda Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar) tarafından beyan edilen giderin %20’sini Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar)a ödeyecek, TÜBİTAK giderleri değerlendirdikten sonra “kabul edilen harcama tutarının” %60’ını Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar)a hibe destek olarak verecektir.
Müşteri Kuruluş KOBİ ise; izleme aşamasında dönem raporunda Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar) tarafından beyan edilen giderin %10’unu Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar)a ödeyecek, TÜBİTAK giderleri değerlendirdikten sonra “kabul edilen harcama tutarının” %70’ini Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş(lar)a hibe destek olarak verecektir.
Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler ve vakıf üniversiteleri, eğitim ve araştırma hastanesi, kamu araştırma merkez ve enstitüleri için destek oranı %100’dür. Müşteri kuruluş, büyük ölçekli kuruluş ise kabul edilen harcama tutarının %20’sini; Müşteri Kuruluş KOBİ ise kabul edilen harcama tutarının %10’unu karşılayacaktır. Geri kalan kısmını TÜBİTAK hibe destek olarak verecektir.
Çağrı kapsamında Teknoloji Sağlayıcı Kurum(lar)/Kuruluş(lar) için desteklenen gider kalemleri aşağıda belirtilmiştir.
a) Personel giderleri,
b) Bursiyer giderleri,
c) Seyahat giderleri,
ç) Danışmanlık giderleri,
d) Hizmet alımı giderleri,
e) Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri,
f) Malzeme ve sarf giderleri,
g) Genel Gider Desteği (%20) yalnızca Mikro KOBİ Ölçeğindeki kuruluşlara verilecektir.
ğ) Kurum Hissesi (Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi’nin 95 inci maddesinin onbir, oniki ve onüçüncü fıkralarına göre tespit edilen oranda).
Kimler Başvurabilir?
Müşteri Kuruluş, yapay zekâ çözümlerine ihtiyacı olan, bu ihtiyacının karşılanması amacıyla Teknoloji Sağlayıcı Kurum/Kuruluşla iş birliği sözleşmesini imzalayan, sektörüne ve ölçeğine bakılmaksızın, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden sermaye şirketlerini ifade eder.
Teknoloji Sağlayıcı Kurum(lar)/Kuruluş(lar) KOBİ ölçeğinde sermaye şirketleri ve üniversite araştırma laboratuvarları/merkezleri ya da kamu araştırma merkezleri/enstitüleri ifade eder.
Çağrıya bir Müşteri Kuruluş ve teknoloji sağlayıcı olarak en az bir KOBİ statüsündeki şirket, bu konuda tecrübeli en az bir üniversite araştırma laboratuvarı/merkezi ya da kamu araştırma merkezi/enstitüsü ortak başvuru yapar. Başvuru ve destek aşamalarında muhatap kuruluş Müşteri Kuruluş olur.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre ilişkili kişi kapsamında olan kuruluşlar, Müşteri Kuruluş ve Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş olarak aynı projede yer almaz.
Projede teknoloji sağlayıcı ortak olarak görev alacak üniversitede görev alan akademisyenlerin ortak oldukları şirketler konsorsiyumlarda teknoloji sağlayıcı KOBİ olarak yer alamazlar.
Konsorsiyumlarda görev alacak teknoloji sağlayıcı KOBİ’ler üniversitelerde görev alan akademik personelleri çalışan olarak beyan edemezler.
Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?
Proje önerileri aşağıda belirtilen üç boyuta göre değerlendirilmektedir:
I. Boyut: Endüstriyel Ar-Ge İçeriği, Teknoloji Düzeyi, Yenilikçi Yönü,
II. Boyut: Proje Planının ve Kuruluş Altyapısının Proje İçin Uygunluğu,
III. Boyut: Proje Çıktılarının Ekonomik Yarara ve Ulusal Kazanıma Dönüşebilirliği.
Yöntem
Projeler, konularında uzman hakemler tarafından firma ziyaretleri (kuruluş tercihine göre yerinde ziyaret ya da online görüşme) ile değerlendirildikten sonra TÜBİTAK’a rapor edilir. Değerlendirme sonucunda proje hakemlerden çağrı duyurusunda ilan edilen puanın üzerinde bir ortalama puan elde etmişse Yürütme Kurulu tarafından değerlendirilir. Hakem raporları ve Yürütme Kurulu değerlendirmesi ile bir proje puanı ortaya çıkar. TÜBİTAK tarafından projelerin yeterlilik seviyesi ve bütçe imkanları dikkate alınarak belli bir proje puanının üzerindeki projeler desteklenir.
Güçlü bir yenilikçi teknolojik içerik ve/veya ticarileşme potansiyeli olmasına rağmen proje başvurusuna bunu yeterince yansıtamamış projeler, geliştirilebilir proje olarak nitelendirilip revizyona açılarak tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ve yeniden değerlendirme yapılmasına imkân sağlanabilecektir.
Çağrı kapsamındaki konulardan Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik ile Akıllı Eğitim Teknolojileri alanlarında yapılan proje başvurularına 100 puan üzerinden yapılan hakem değerlendirmesine ilaveten 8 ek puan verilecektir.
İzleme ve Sonuçlandırma
Projeler, altışar aylık dönemler halinde izleyici(ler) tarafından izlenerek desteklenir. Projenin son döneminde, proje sonuç raporu ve ticarileşme planı sunulur.
Projelerde, 3’er aylık periyotlarda Dönem raporlarının teknik bileşeni (AGY300 raporu) kuruluşlarca hazırlanarak takip eden ay sonuna kadar Yapay Zeka Enstitüsüne iletilir. Yapay Zekâ Enstitüsü 2 hafta içinde kendi değerlendirmesini ekleyerek TÜBİTAK TEYDEB Başkanlığına raporları iletir. Dönem raporu ile çakıştığı periyotlarda sadece dönem raporunun kendisi Yapay Zekâ Enstitüsü ile paylaşılır ve Yapay Zekâ Enstitüsü kendi görüşlerini TEYDEB Başkanlığına iletir.
Proje destek süresi bittikten sonra proje çıktılarının ticarileşme durumunun takibi amacıyla en fazla 60 ay olacak ve süresi TÜBİTAK tarafından değiştirilebilecek şekilde bir süreç işletilebilecektir. Bu süreç Ticarileşme başarısının uzun vadeli takip edileceği bir süreç olup üç dönem şeklinde tanımlanmıştır. Birinci ticarileşme dönemi proje destek bitiş tarihinden sonraki birinci yılın sonunu, ikinci ticarileşme dönemi proje destek bitiş tarihinden sonraki üçüncü yılın sonunu, üçüncü ticarileşme dönemi proje destek bitiş tarihinden sonraki beşinci yılın sonunu ifade eder.
Yönetmelik ve Esaslar
Bu çağrı duyurusu, Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi çerçevesinde yapılmaktadır. Çağrıda belirtilmeyen hususlar için Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi ve ilgili diğer TÜBİTAK mevzuatı hükümleri geçerli olacaktır.