- Çalışma Saatleri : 08:30 - 18:00
1503 - Proje Pazarları Destekleme Programı
Proje pazarları,
- somut Ar-Ge düşünce ya da proje önerilerine sahip olup, bunları gerçekleştirmek için kendi yetenekleri dışında başka uzmanlık alanlarında katkıya gereksinim duyan,
- proje öneri veya sonuçlarına ilişkin talep varlığını araştıran,
- arz edilen proje işbirliği önerilerine teknolojik veya finansal katkıda bulunmak isteyen,
üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin bir araya gelerek aktif katılımları ile projelerini birbirlerine tanıtmaları yoluyla işbirliği olanaklarına ortam oluşturulmasına yönelik düzenlenen ulusal ve/veya uluslararası etkinliklerdir.
Proje bütçesine ve diğer destek üst limitlerine ulaşmak için lütfen bize ulaşın.
Destek Kapsamları Nelerdir?
Proje pazarlarının tanımı çerçevesindeki proje fikirleri ile ilgili olarak, bilgi ve görüş alışverişinin sağlanmasına ve Ar-Ge projelerine ilişkin teknolojik ve finansal işbirliklerinin oluşturulmasına yönelik üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin bir araya gelerek aktif katılımlarıyla düzenlenecek ulusal veya uluslararası etkinlik harcamalarının desteklenmesidir.
Sağlanan desteğin miktarı nedir?
TÜBİTAK tarafından belirlenen üst sınırı geçmeyecek biçimde, etkinliği düzenleyen kuruluşun talebinin uygun görülen kısmı için hibe destek sağlanmaktadır. Destek ödemeleri etkinlik öncesi yapılmaktadır.
Etkinliğe ilişkin destek verilen harcama kalemleri nelerdir?
- Basım ve kırtasiye giderleri: Etkinlik ile ilgili gerekli basım ve kırtasiye giderleri (davetiye, afiş, broşür, kitap, sarf malzemeleri, v.b),
- Posta ve kurye giderleri: Etkinlik ile ilgili yapılan posta ve kurye giderleri,
- Ulaşım ve konaklama giderleri: Üniversite ve araştırma kuruluşlarından etkinlik kapsamında proje fikriyle katılacak kişilere ait uçak, tren, otobüs, gemi ile yapılan şehirlerarası ve uluslararası ekonomi sınıfı ulaşım giderleri ile aşağıdaki linkte 1503 bölümünde belirtilen tutara kadar günlük konaklama giderleri.
Kimler Başvurabilir?
Proje Pazarı etkinliğinde en az bir üniversite ile,
- sanayi odası,
- ticaret odası,
- ticaret ve sanayi odası,
- ihracatçı birliğinden
herhangi biri veya daha fazlasının katılımcı olması zorunlu olup, bu katılımcı kuruluşlardan (üniversite, sanayi odası, ticaret odası, ticaret ve sanayi odası, ihracatçı birliği) herhangi biri TÜBİTAK’a etkinlik için destek başvurusunda bulunabilir.
Başvuru Kriterleri Nelerdir?
Proje Pazarları Destekleme Programı kapsamındaki etkinliklerde temel ilke; somut ArGe düşünce ya da proje önerilerine sahip olup, bunları gerçekleştirmek için kendi yetenekleri dışında başka uzmanlık alanlarında katkıya gereksinim duyan, proje öneri veya sonuçlarına ilişkin talep varlığını araştıran ya da arz edilen proje işbirliği önerilerine teknolojik veya finansal katkıda bulunmak isteyen üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin bir araya gelerek aktif katılımları ile projelerini birbirlerine tanıtmaları yoluyla işbirliği olanaklarına ortam oluşturulmasıdır.
Başvurular bu ilkeye uygun içerikte hazırlanmalıdır.
Yöntem
Proje Pazarı başvurusu, İlgili Teknoloji Grubu Yürütme Kurulu’nda değerlendirilerek karar oluşturulur.
Proje etkinliği sonrasında 1503 Uygulama Esaslarında belirtilen iade dekontu, Mahsup/Kesin Hesap Formu, Proje Pazarı Etkinlik Raporu (AGY 354) ve diğer dökümanlar TÜBİTAK’a sunulur. Bu belgeler değerlendirilerek destekleme süreci sonuçlandırılır.
İzleme ve Sonuçlandırma
Desteklenmesi onaylanan Proje Pazarı harcamalarının karşılanması amacıyla başvuru formunda bildirilen ve kuruluş adına ve etkinliğe ilişkin bankada açılmış özel hesaba TÜBİTAK bütçesine gider kaydedilmek üzere destek tutarı ödenir.
Desteklenen etkinlik kapsamında, desteklenmesi uygun bulunan harcamalara ilişkin tüm ödemelerin etkinlik bitim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde tamamlanması gerekir. Etkinlik bitiminden sonra en geç bir ay içinde Proje Pazarları Etkinlik Raporu (AGY354) ve Mahsup/Kesin Hesap Formu etkinlik sorumlusunca hazırlanır ve bir ön yazı ile birlikte kuruluş yetkilisi tarafından TÜBİTAK’a iletilir. Bu raporun ekinde etkinlik sonrası düzenlenen yayın, rapor vb. çıktılar gönderilmelidir.
Formlar
TÜBİTAK tarafından desteklenen Proje Pazarı etkinliği için etkinlik tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde aşağıdaki dokümanlar TÜBİTAK’a sunulmalıdır.
- Proje Pazarı Etkinlik Raporu (AGY354-01)
- Proje Pazarları Destekleme Programı Mahsup/Kesin Hesap Formu
- Proje Pazarı Etkinliği kapsamında, etkinlik adına açılan özel hesaptan yapılan tüm harcamaları gösteren hesap ekstresi
- Proje Pazarı Etkinliği sonrası, artan tutar var ise ilgili tutarın TÜBİTAK’a iade edildiğine ilişkinbanka iade dekontu
- Proje Pazarı Etkinliği sonrası, etkinlik adına açılan özel hesaptan yapılan tüm harcamalar tamamlandıktan ve varsa artan tutar TÜBİTAK’a iade edildikten sonra, Özel hesabın kapatıldığına ilişkin kapatma dekontu
- Proje Pazarı Etkinliği kapsamında hazırlanan afiş, broşür, davetiye, kitapçık v.b. basılı materyallerden birer örnek.
Mali Hususlar ve Ödeme
Desteklenmesi onaylanan Proje Pazarı harcamalarının karşılanması amacıyla başvuru formunda bildirilen ve kuruluş adına ve etkinliğe ilişkin bankada açılmış özel hesaba TÜBİTAK bütçesine gider kaydedilmek üzere destek tutarı ödenir.
Yapılan etkinlik kapsamında, desteklenmesi TÜBİTAK tarafından uygun bulunmayan harcamalara ilişkin tutarlar kuruluşa yapılacak yazılı bildirimin düzenlendiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde TÜBİTAK’ın hesabına yatırılır ve TÜBİTAK- Teknoloji ve Yenilik Destek Programlan Başkanlığı’na iade dekontu gönderilir. Bu süre içinde TÜBİTAK’a iade edilmeyen tutarlar 6183 sayılı Kanun’da belirtilen gecikme faiz oranları uygulanarak etkinliği düzenleyen kuruluştan tahsil edilir.
Hesaptan yapılacak ödemeler tamamlandıktan sonra artan tutar var ise, işlemiş faiz gelirleri ile beraber etkinliği düzenleyen kuruluş tarafından etkinlik ismi ve numarası belirtilerek etkinlik bitim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde TÜBİTAK’ın hesabına yatırılmalı ve TÜBİTAK-Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’na iade dekontu, Mahsup/Kesin Hesap Formu ve Proje Pazarı Etkinlik Raporu (AGY 354) iletilmelidir. Aksi takdirde, bakiye ve hesaptaki söz konusu faiz gelirleri 6183 sayılı Kanun’da belirtilen gecikme faiz oranları uygulanarak etkinliği düzenleyen kuruluştan tahsil edilir.